کاهش سرمایه در شرکت ها به دو صورت اختیاری و اجباری اتفاق می افتد. برای این که بیشتر با الزامات قانونی در مورد تقلیل سرمایه و همچنین چگونگی انجام آن بیشتر آشنا شوید ادامه مطلب را بخوانید.
کاهش سرمایه به اجبار
در ماده 141 قانون تجارت این طور بیان شده است که در صورت از دست رفتن نصف سرمایه، هیئت مدیره با دعوت از مجمع عمومی فوق االعاده می توانند برای کاهش سرمایه و یا انحلال شرکت تصمیم گیری کنند.
اگر هیئت مدیره بدون دعوت از این مجمع تصمیم گیری کند هر فرد ذینفعی می تواند با مراجعه با دادگاه درخواست خود را منینی بر انحلال شرکت ارائه کند. در واقع این قانون به خاطر حمایت از حقوق مشتریان و افراد ذینفع ایجاد شده است.
اگر این مجمع تصمیم به تقلیل سرمایه بگیرند، تنها از دو طریق زیر می توانند این کار را انجام دهند:
- از طریق کاهش مبلغ اسمی سهام
- و از طریق کاهش تعداد سهام
اقدام به تقلیل سرمایه از هر روش دیگری غیر قانونی بوده است و ذی نفع می تواند با مراجعه به دادگاه درخواست انحلال شرکت را داشته باشد.
کاهش سرمایه با اختیار
در کاهش اختیاری سرمایه، سرمایه گذاران به اختیار خود اقدام به این کار می کنند. به عنوان مثال هنگام ثبت شرکت به علت محاسبات اشتباه، سرمایه ای بیشتر از مورد نیاز در اختیار شرکت قرار داده اند.
حالا تصمیم گرفته اند که سرمایه اضافی را از شرکت خارج کنند. تا بتوانند از سرمایه اضافی در مسیر دیگری استفاده کنند. در این صورت هیئت مدیره پیشنهاد کاهش سرمایه را به مجمع عمومی فوق العاده خواهد داد.
در نهایت باز هم مجمع عمومی فوق العاده تصمیم گیرنده ی نهایی در مورد کاهش سرمایه خواهد بود. این مجمع معمولا در تصمیم گیری خود دو شرط زیر را در نظر خواهد گرفت:
- کلیه سهام شرکا باید به یک نسبت کاهش پیدا کند.
- سرمایه شرکت کمتر از میزان قانونی اش نشود.
در صورتی که مجموع عمومی فوق العاده موافقت خود را با تقلیل سرمایه اعلام دارند، این کار تنها بهای اسمی سهام به نسبت مساوی امکان پذیر خواهد بود.
نحوه کاهش سرمایه
همان طور که متوجه شدید کاهش سرمایه به دو صورت اختیاری و اجباری صورت می گیرد. اما در هر صورت برای تقلیل سرمایه لازم است کارهای زیر انجام شود:
- تشکیل جلسه مجمع عمومی فوق العاده با دعوت هیئت مدیره
- ثبت آگهی تغییرات
- عدم مراجعه بستانکاران در بازه زمانی یک ماه پس از انتشار آگهی
- تایید تقلیل سرمایه و صدور حکم از مراجع قضایی
پس از این مراحل می توان برای تقلیل سرمایه اقدام کرد. می توانید در این مسیر از مشاوران رامونا نیز کمک بگیرید.
تقلیل سرمایه می تواند تاثیر بسیار زیادی بر عملکرد شرکت و یا بنگاه اقتصدای داشته باشد. پس بهتر است قبل از هر گونه اقدامی در این باره با متخصصان رامونا مشورت داشته باشید.
می توانید روی کمک تیم متخصص این شرکت در تمامی مراحل ثبت شرکت، افزایش سرمایه، کاهش سرمایه و ثبت تغییرات شرکت حساب کنید.
همچنین در صورت تمایل به ثبت موسسه و ثبت برند نیز می توانید از کمک و راهنمایی های آن ها بهره مند شوید.
سخن آخر
کاهش سرمایه باید حتما مطابق قانون تجارت صورت بگیرد. موارد قانونی را در بالا برایتان کاملا شرح داده ایم. در صورتی که بنا به دلایل دیگری قصد تقلیل سرمایه خود را دارید، حتما قبل از هر گونه اقدامی با کارشناسان این زمینه در رامونا مشورت کنید.